Prebavne oziroma gastro-intestinalne težave so zelo pogoste pri vzdržljivostnih športnikih. Da jih lahko uspešno preprečimo, je potrebno poznati vzroke za njihov nastanek in njihove simptome.

Nekateri športniki imajo zelo pogosto težave s prebavili, ko trenirajo ali tekmujejo, nekateri pa nikoli nimajo nobenih težav. Simptomi, ki jih doživljajo športniki so zelo individualni. Nekateri se počutijo napihnjene, nekateri trpijo za trebušnimi krči ipd.. Na tem mestu se je potrebno vprašati, kaj povzroča te težave? Če natančno razumemo vzroke za njihov nastanek, jih bomo morda lahko preprečili.

Glukoza in delovanje mišic

Razumevanje prebavnih oziroma gastrointestinalnih simptomov ni popolno. Eden od razlogov, zakaj vemo tako malo o njih je ta, da so simptomi pogosto specifični in jih je zelo težko reproducirati ali simulirati v laboratoriju. Obstaja nekaj laboratorijskih in terenskih študij, ki nam lahko nekoliko pomagajo. Študije so opredelile 3 kategorije vzrokov za nastanek prabavnih težav, in sicer:

  • fiziološki
  • mehanski
  • prehranski

Fiziološki vzroki

Kri potuje po telesu in skrbi za oskrbo mišic oziroma različnih delov telesa s kisikom in hranilnimi snovmi ter odstranjuje odpadne snovi. Med vadbo se poveča pretok krvi v delujoče mišice in kožo za namene hlajenja in uravnavanje telesne temperature. To pomeni, da bo takrat v črevesju manj krvi. Študije kažejo, da se lahko pretok krvi v črevesju zmanjša za kar 80%, kar lahko ogrozi normalno delovanje črevesja. Slednje lahko povzroči pojav trebušnih krčev.

Mehanski vzroki

Prebavne težave pri tekačih so lahko posledica gibanja črevesja navzgor in navzdol. Ponavljajoča se močna mehanika teka lahko povzroči poškodbe črevesnih sten. Premikanje črevesja med tekom lahko povzroči napenjanje in drisko. Veliko tekačev prav tako poroča o krvi v blatu po teku. Vzroka za krvavitev sta mehanska poškodba črevesja, ki nastane zaradi premetavanja črevesja med tekom in zmanjšan pretok krvi v črevesju. 

Do prebavnih težav lahko pride tudi zaradi nepravilne drže, kar je še posebej izrazito pri kolesarjih v aero položaju zaradi povečanega pritiska na trebuh. Želodčne težave lahko povzročita tudi "požiranje zraka" in pitje iz bidonov.

Prehranski vzroki

Prehrana lahko močno vpliva na prebavne težave. Vlaknine, maščobe in beljakovine so povezane z večjim tveganjem za razvoj prebavnih težav. Tudi uživanje fruktoze lahko povzroči prebavne težave, v kolikor je zaužijemo samo in ne v kombinaciji z glukozo ali maltodekstrinom. Prebavne težave lahko povzroči tudi dehidracija.

Težave s prebavili se najpogosteje pojavijo pri zaužitju vlaknin, maščob, beljakovin in koncentriranih raztopin ogljikovih hidratov. Prebavne težave pogosteje povzročajo hipertonične pijače z osmolarnostjo >500 mOsm/L. Uživanje mlečnih izdelkov je prav tako povezano s pojavom prebavnih težav.

Da bi zmanjšali tveganje za nastanek prebavnih težav, je treba upoštevati vse naštete dejavnike tveganja. Izogibajte se mlečnim izdelkom, visokemu vnosu vlaknin, maščob in beljakovin 24 ur pred pomembno tekmo.

Viri

de Oliveira EP, Burini RC, Jeukendrup A. Gastrointestinal complaints during exercise: prevalence, etiology, and nutritional recommendations. Sports Med. 2014 May;44 Suppl 1(Suppl 1):S79-85. doi: 10.1007/s40279-014-0153-2.

Rehrer NJ, van Kemenade M, Meester W, Brouns F, Saris WH. Gastrointestinal complaints in relation to dietary intake in triathletes. Int J Sport Nutr. 1992 Mar;2(1):48-59. doi: 10.1123/ijsn.2.1.48.