Samantha Ecker je triatlonka in ambasadorka pri Amacx Sports Nutrition. 14. oktobra se je Samantha udeležila Ironman tekme v Koni, ki velja za najbolj prestižno tekmovanje v sezoni. Tekmovalke so morale premagati 3,8 kilometra plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja in 42,2 kilometra teka.

»Po več kot desetih letih ukvarjanja s športno gimnastiko sem se odločila, da se bom med študijem občasno ukvarjala tudi s tekom. Leta 2019 sem se ob podpori prijateljev lotila triatlona, in resneje pričela tudi plavati in kolesariti. Hitro sem postala odvisna od tega športa, ki je tako raznolik in pester in v katerem res greš krepko preko samega sebe.” Tako je Samantha opisala svojo strast do triatlona.

Zakaj je pomembna ustrezna prehrana med triatlonom?

Čeprav je triatlon pravzaprav sestavljen iz treh disciplin, ni nenavadno, da marsikdo na prehrano gleda kot na četrto disciplino v tem športu, ki jo je treba trenirati in obvladati enako dobro kot druge. Samantha se je naučila, da je dobra prehrana ključ do uspeha. Ustrezna prehranska strategija je lahko ključ do uspeha ali razlog za DNF, kar si vsekakor nihče od tekmovalcev ne želi. Načrtovanje prehranske strategije mora zajemati tudi "trening črevseja" na visok vnos ogljikovih hidratov.

Dolgotrajne vzdržljivostne aktivnosti kot je Ironman zahtevajo strogo načrtovanje prehranske strategije. V kolikor zaužijete premalo ogljikovih hidratov, obstaja možnost, da ne boste prišli do cilja. Pojavi se prezgodnja mišična utrujenost ali izčrpanost in padec zmogljivosti. Med vzdržljivostnimi športniki za to obstaja izraz "bonking" ali, da ste se "zaleteli v zid". Zato je zelo pomembno, da redno jeste in pijete ter se zanašate na kakovostne izdelke, ki olajšajo uživanje in računanje vnosa ogljikovih hidratov.

Prehranski načrt za Ironman WC Kona

Samantha je skrbno sestavila svoj načrt prehrane za svetovno prvenstvo Ironman v Koni in ga na treningih tudi večrat testirala.

    Samantha je vnsela 90 g ogljikovih hidratov na uro.

    Samanthina izkušnja

    Ironman Kona je bil fizični in psihični izziv, a Samantha je bila odločena, da bo uspešna. Samanthin cilj je bil uživati v izkušnji. Želela je doživeti otok, vzdušje in mantro Kone. Upala pa je tudi na dobro uvrstitev v svoji starostni kategoriji. Dirka je bila težka, vročina in vlaga sta bili dodaten izziv, a se je dobro izšlo. Tekmo je končala v 11 urah in 8 minutah, kar je bil dober čas za njeno starostno skupino. Samantha je bila nad svojim nastopom navdušena. Uresničila je svoje sanje in doživela nepozabno izkušnjo. Bila je ponosna nase in upala je, da bo njena zgodba navdihnila druge, da sledijo svojim sanjam.