Menu
Košarica

AMINOKISLINE

Aminokisline, zlasti BCAA in EAA, lahko veliko prispevajo k regeneraciji, saj so neposredno vključene v energijsko presnovo in hkrati zmanjšujejo utrujenost. Glutamin je skoraj obvezen pri vzdržljivostnih športih, saj prispeva k optimalnemu delovanju imunskega sistema. Karnitin vam omogoča boljši izkoristek maščob za energijo in prihranek glikogena, acetil L-karnitin pa izboljša vašo osredotočenost in koncentracijo. Beta alanin poskrbi za manjšo zakisanost mišic, kar je izjemno pomembno pri največjih naporih.

BCAA in EAA

V prehrani je običajno 20 aminokislin, ki se združujejo v "verige" in tvorijo beljakovine. Aminokisline so gradniki beljakovin. Ko beljakovine zaužijemo in se te prebavijo, se aminokisline absorbirajo in tvorijo nove beljakovine v telesu.

Neesencialnih aminokislin je 11. Telo jih lahko sintetizira samo. Te aminokisline so glicin, glutamat, glutamin, prolin, serin, tirozin, alanin, asparagin, aspartat, arginin in cistein. Esencialnih aminokislin telo ni sposobno sintetizirati samo, zato jih je potrebno zaužiti s hrano ali v obliki prehranskih dopolnil. Esencialnih aminokislin je 9, in sicer levcin, izolevcin, valin, histidin, triptofan, lizin, metionin, treonin in fenilalanin. Aminokisline BCAA uvrščamo med esencialne aminokisline.

BCAA naj bi bile pomembne za stimulacijo sinteze mišičnih beljakovin - ključni regeneracijski proces po vadbi. Dokazano je bilo, da 6 g BCAA  po vadbi poveča sintezo mišičnih beljakovin po vadbi. Izkazalo se je, da so BCAA lahko učinkovite pri zmanjševanju subjektivnih občutkov bolečine v mišicah 2-3 dni po vadbi.

Levcin

Levcin je morda najpomembnejša aminokislina, ki igra bistveno vlogo pri uravnavanju procesa adaptacije in regeneracije mišic po vadbi. Sinteza mišičnih beljakovin je proces gradnje novih beljakovin v mišicah. Mišice so sestavljene iz beljakovin, ki imajo različne vloge. Nekatere zagotavljajo strukturo mišic in so potrebne za gibanje, medtem ko so druge odgovorne za proizvodnjo energije. Čeprav se sinteza mišičnih beljakovin pogosto razume kot proces, pri katerem gre za izgradnjo večjih in močnejših mišic pri dvigovanju uteži, je to tudi proces, ki je izredno pomemben pri vzdržljivostni, aerobni vadbi.

Sinteza mišičnih beljakovin je izredno pomembna v procesu adaptacije in regeneracije po vadbi za izboljšanje učinkovitosti vzdržljivostne vadbe. Sinteza mišičnih beljakovin je kratkotrajen proces, ki traja le nekaj ur. Aktivira se tako z uživanjem beljakovin kot tudi z vadbo. Najbolj učinkovita je kombinacija obojega.

Sinteza mišičnih beljakovin potrebuje tako 'sprožilec' za začetek procesa, kot tudi zalogo aminokislin, ki se uporabljajo za gradnjo ali obnovo beljakovin v mišicah. Levcin naj bi deloval kot največji dražljaj, ki aktivira proces regeneracije. Levcin aktivira molekulo v mišici, imenovano mTORc1, ki je pogosto opisana kot "glavni regulator" sinteze beljakovin. Študije so pokazale, da lahko 3g levcina z majhno količino beljakovin (~6g) kratkoročno spodbudi sintezo mišičnih beljakovin po vadbi.

226ers - BCAA 8:1:1 so esencialne aminokisline v razmerju 8:1:1 z dodatkom tirozina, tavrina in arginina. Aminokisline so izredno pomemben dodatek za pomoč pri regeneraciji po vadbi in zmanjševanju utrujenosti. BCAA so tri esencialne aminokisline, in sicer levcin, izolevcin in valin. Njihova presnov..
od 26,00 €
Brez DDV: od 23,74 €
Najnižja cena zadnjih 30 dni: od 26,00 €
226ers - GLUTAMINE POWDER vsebuje 100% čisti glutamin v prahu. L-glutamin je ena najpomembnejših aminokislin v prehrani (še posebej aktivne populacije), ki sodeluje pri številnih telesnih funkcijah. Dodatek glutamina je še posebej koristen pri hiperkataboličnih stresnih situacijah (..
26,00 €
Brez DDV: 23,74 €
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 26,00 €
Amacx Beta Alanin vsebuje beta-alanin, ki je še posebej koristen pri intenzivni vadbi, saj pomaga zmanjšati zakisanost mišic, ki jo povzroča naporna vadba. Če pogosto intenzivno trenirate ali tekmujete, je zelo pomembno, da imate v mišicah dovolj beta alanina za boj proti zakisanosti mišic. To je še..
25,95 €
Brez DDV: 23,70 €
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 25,95 €
Santa Madre - Beta Alanine je prehransko dopolnilo, namenjeno povečanju zmogljivosti pri visoko intenzivni vadbi. Beta alanin je aminokislina, ki pomaga povečati mišične zaloge karnozina. Karnozin je dipeptid aminokislin beta alanina in histidina na intramuskularni ravni. Pri visoko intenzivni aktiv..
24,90 €
Brez DDV: 22,74 €
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 24,90 €
ZEC+ - Citrulline Malate je eden izmed najboljših in najbolj popularnih NO boosterjev (predhodnikov dušikovega oksida NO) na trgu. Še posebej je priljubljen med fitnes populacijo in med vzdržljivostnimi športniki. Citrulin se zaužije pred vadbo, saj prispeva k povečanju moči, zmogljivosti in vzdržlj..
25,90 €
Brez DDV: 23,65 €
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 25,90 €
ZEC+ - Citrulline Malate je eden izmed najboljših in najbolj popularnih NO boosterjev (predhodnikov dušikovega oksida NO) na trgu. Še posebej je priljubljen med fitnes populacijo in med vzdržljivostnimi športniki. Citrulin se zaužije pred vadbo, saj prispeva k povečanju moči, zmogljivosti in vzdržlj..
30,90 €
Brez DDV: 28,22 €
Najnižja cena zadnjih 30 dni: 30,90 €
Prikazujem 1 do 6 od 6 (1 strani)