Flag football igralci morajo biti zelo dobro fizični pripravljeni in spretni, če želijo igrati na najvišjem nivoju. Za najboljše rezultate pa morajo morajo igralci flag footballa veliko pozornosti posvetiti tudi ustrezni prehrani. Ravno področje prehrane in športne prehrane velika večina zanemarja in mu posveča premalo pozornosti. IgralcI Ljubljana Frogs veliko pozornosti posvetijo optimizaciji prehrane in prehranske strategije v sodelovanju z nami. Optimizacija prehrane igra ključno vlogo pri izboljšanju učinkovitosti igralcev.

Z ekipo Ljublajan Frogs tesno sodelujemo že zadnji dve leti in vam ponujamo 30% popust za potrebe flag football igralcev. Na blagajni uporabite kodo FLAGFOOTBALL.

Med intenzivnimi tekmami so telesa igralcev izpostavljena hudim fizičnim naporom. Dobra prehranska strategija lahko igralcem zagotovi gorivo in hranila, potrebna za optimizacijo njihovega delovanja brez krčev in zagotovi učinkovito regeneracijo. Energijski geli vsebujejo med 30 in 45 g ogljikovih hidratov iz posebne ogljikohidratne matrike v razmerju 2:1, 1:0,8 ali 1:1. Ta matrika ogljikovih hidratov je sestavljena iz maltodekstrina in fruktoze. Napredna ogljikohidratna matrika omogoča absorpcijo od 90 do 120 g ogljikovih hidratov, ne da bi pri tem povzročala nelagodje v želodcu. Geli vsebujejo tudi natrij za podporo hidraciji.

Za hitro in lahko prebavljivo oskrbo z energijo pri (vzdržljivostnem) športu so poleg pravega športnega napitka velikokrat ključne energijske ploščice in geli. Ploščice z visoko vsebnostjo beljakovin, maščob in vlaknin upočasnijo praznjenje želodca in s tem hitrost absorpcije želenega vira energije (ogljikovih hidratov) med treningom ali tekmovanjem. Poleg tega takšne ploščice pogosto povzročajo občutek sitosti in prebavne težave.

Kakovost hrane ima pomembno vlogo pri oskrbi telesa s hranili, ki jih potrebuje za proizvodnjo energije, obnovo mišic in splošno regeneracijo. Igralci lahko zagotovijo telesu vse potrebne vitamine, minerale in antioksidante tako da se osredotočijo na polnovredna, nepredelana živila.

Hiperacidnost mišic oziroma pretirana zakisanost mišic povzroči utrujenost mišic med kratkimi, visoko intenzivnimi ali dolgotrajnimi vzdržljivostnimi aktivnostmi, kot so kolesarske dirke, nogometne tekme, maratoni in druge. Med temi aktivnostmi je pomembno čim bolj omejiti stopnjo zakisanosti mišic. Za zaključne sprinte ali napade navkreber potrebujejo kolesarji močne in ne zakisane noge. Flag football igralci na koncu tekme izvajajo različne kratke ali dolge sprinte. Da bi omejili izločanje mlečne kisline, je potrebna ustrezna prilagoditev prehranske strategije. Pri tem je izredno koristna tudi uporaba dodatkov kot so beta alanin in natrijev bikarbonat.

Količina hrane in čas obrokov sta prav tako ključnega pomena pri flag football igralcih. Uravnoteženi obroki pred in po tekmah ter strateško načrtovani prigrizki lahko pomagajo vzdrževati raven energije, preprečujejo utrujenost in podpirajo obnovo mišic. Poleg tega priprava hrane in skrbne prehranjevalne navade izboljšajo prebavo, absorpcijo hranil in splošno dobro počutje.

Raziskave so pokazale, da je sinteza mišičnih beljakovin največja po zaužitju 20-40g beljakovin. Poleg količine beljakovin je zelo pomembna tudi vsebnost določenih aminokislin v beljakovinskih virih. Dokazano je, da imajo nekatere aminokisline večji vpliv na sintezo mišičnih beljakovin kot druge. To je eden od razlogov, zakaj so sirotkine beljakovine najbolj učinkovite pri spodbujanju sinteze mišičnih beljakovin po vadbi. Sirotkine beljakovine vsebujejo vse esencialne aminokisline in so bogate s pomembnimi aminokislinami. Poleg tega se aminokisline iz sirotkinih beljakovin hitro prebavijo in absorbirajo.

6d Whey Protein ali Neversecond P30 je sestavljen iz visokokakovostnega izolata sirotkinih beljakovin z dodatnimi specifičnimi aminokislinami. Ena porcija vsebuje 29-30 g hitro absorbiranih beljakovin, kar zagotavlja, da dobite vsa potrebna hranila za podporo regeneraciji.

Če povzamemo, igralci nogometa bi morali prepoznati pomen športne prehrane pri optimizaciji njihove učinkovitosti in regeneracije med tekmami. Z osredotočenjem na kakovost, količino, čas, pogostost, pripravo in pozornost pri izbiri svoje prehrane in dodatkov lahko igralci zagotovijo, da imajo energijo, vzdržljivost in moč, ki so potrebni za izjemno učinkovitost na igrišču.